Tijdens de eerste zes maanden van het beursjaar 2019 wisten de wereldwijde aandelenmarkten uitstekende zaken te doen. Op Wall Street wist de S&P 500 index zelfs weer te stijgen naar een nieuwe recordkoers. Ook elders in de wereld wist de stier weer op te leven. Betekent dat goed nieuws voor het tweede deel van 2019?

De mannen van LPL Research hebben de beursprestatie van het eerste deel van 2019 onder de loep genomen. De ervaren analisten hebben gekeken naar de vervolgbeweging indien de S&P 500 index tijdens het eerste deel van 2019 met minimaal 15% in waarde weet te stijgen. En dat onderzoek kan mogelijk minder goed nieuws betekenen voor beleggers.

Beleggers moeten niet te hoge beursverwachtingen hebben

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, zijn de onderzoeksresultaten in beeld gebracht. De S&P 500 index wist 9 keer eerder tijdens het eerste deel van 2019 met minimaal 15% in waarde te stijgen en in 5 gevallen wist de toonaangevende Amerikaanse index ook tijdens het laatste deel van 2019 in waarde te stijgen. De gemiddelde stijging bedraagt daarbij ‘slechts’ 3,1%.

Wat dat betreft zou je dus kunnen zeggen dat beleggers niet te hoge verwachtingen van de rest van het beursjaar moeten hebben. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met een serieuze terugval. De gemiddelde ‘pullback’ voor het laatste deel van het jaar bedraagt namelijk -21,1%.