Afgelopen week werd bekend gemaakt dat het Amerikaanse werkloosheidspercentage op dit moment rond de 11% ligt. Dit was iets beter dan de verwachtingen. Tijdens de afgelopen maanden verloren miljoenen Amerikanen hun baan. De vraag is alleen of we ons op dit moment daadwerkelijk zorgen moeten maken over de Amerikaanse werkloosheidscijfers.

In de VS is er sprake van een zogenoemde ‘flexibele arbeidsmarkt’. Een dergelijke arbeidsmarkt staat bekend om haar grote arbeidsfluctuaties. Omdat de regels voor ontslag niet streng zijn, is het voor werkgevers gemakkelijk om in slechte tijden van het personeel af te komen. In de EU zit de arbeidsmarkt anders in elkaar. Zo is het voor Europese bedrijven een stuk moeilijker om personeel te ontslaan.

Het gaat met name om tijdelijke werkloosheid

De Amerikaanse werkloosheidscijfers spiegelen ons een zorgwekkend beeld voor. Toch is het nog maar de vraag of het inderdaad zo slecht gesteld is met de Amerikaanse arbeidsmarkt. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de huidige werkloosheid in het bijzonder wordt veroorzaakt door ‘tijdelijke werkloosheid’. Met andere woorden: op het moment dat bedrijven weer kunnen opstarten zal deze werkloosheid grotendeels teruggebracht worden.

Op de grafiek is ook te zien dat de ‘blijvende werkloosheid’ op hetzelfde niveau ligt als in het jaar 2014 het geval was. Het hoogtepunt dat tijdens de financiële crisis behaald werd (2009) is nog ver van ons verwijderd.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>