De Chinese economische groei gaat dit kwartaal vermoedelijk rake klappen krijgen. Volgens zakenbank Morgan Stanley heeft het coronavirus een zware impact op de economie. De marktkenners vermoeden daarom dat het groeicijfer voor dit kwartaal teleurstellend zal zijn. Investeerders moeten niet schrikken als het groeicijfer slechts 3,5 procent bedraagt.

Beleggers zouden wel eens kunnen gaan schrikken als China zijn kwartaalcijfers vrijgeeft voor Q1. Bij Morgan Stanley verwachten ze namelijk dat de economische groei van het eerste kwartaal laag zal uitvallen, namelijk 3,5 procent. Met andere woorden, het coronavirus of COVID-19, heeft volgens hen wel degelijk een negatieve impact op de Chinese economie.

De Chinese autoriteiten hebben bevestigd dat er reeds 74.186 besmettingen zijn en 2.004 doden, waarvan de meeste in de Hubei provincie. Bedrijfsactiviteiten zijn opgeschort ter preventie van een verdere verspreiding van het virus. Het plan is echter wel om de activiteiten opnieuw op te starten de komende weken want het gaat anders van kwaad naar erger.

Grote gevolgen

Analisten verwachten dat de productieniveaus zullen toenemen tot 60 à 80 procent tegen het einde van deze maand, op dit moment is dit slechts 30 tot 50 procent. Dit is nodig want ook de rest van de wereld is afhankelijk van China. Als Chinese fabrieken niet of minder produceren, heeft dit gevolgen voor internationale bedrijven en dus ook de wereldeconomie.

We expect that, once the effects of the disruption fade, the global economy will receive a bounce as companies move to resume production…

Bij Morgan Stanley zijn ze bewust van de maatregelen die China neemt om de impact van het virus te counteren. Afhankelijk van welke maatregelen er worden genomen, zou de negatieve impact op de Chinese economie ingeperkt kunnen worden. Toch zullen de kwartaalcijfers voor Q1 gaan teleurstellen, het is nog maar de vraag hoe de beurzen gaan reageren.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER