De dollar verloor tijdens het eerste presidentsjaar van Trump (2017) behoorlijk wat waarde. Dit was goed nieuws voor Trump, want de president heeft nooit onder stoelen of banken gestopt dat hij de dollar te duur vond. Sinds begin 2018 zit de dollar echter alweer in de lift en daarmee is een groot deel van de prijsschade alweer ingelopen. Mogelijk komt daar echter binnenkort verandering in.

Tijdens de afgelopen maanden heeft de Amerikaanse centrale bank haar monetaire beleid compleet omgegooid. Vorig jaar was de Fed nog bezig met het afbouwen van de gigantische balanspositie, maar van die afbouw is op dit moment niets meer van over. De Amerikaanse centrale bank verlaagde dit jaar drie keer de rentestand en daarnaast nam de balanspositie in korte tijd flink toe.

De euro kan sterker worden ten opzichte van de dollar

Ondanks het ‘mildere’ monetaire beleid van de Fed wist de dollar redelijk goed staande te blijven. En dat heeft te maken met het feit dat ook de andere centrale banken in de wereld een soepel monetair beleid hanteren. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nautilus Investment Research, is te zien dat de EUR/USD normaliter een cyclusperiode kent van zes jaar. Elke zes jaar weet de EUR/USD een nieuwe cyclusbodem neer te zetten en die cyclusbodem werd aan het begin van dit jaar neergezet.

Uit onderzoek blijkt dat de EUR/USD vaak de eerste twee à drie jaar na een cyclusbodem in waarde weet te stijgen. Vooralsnog is die prijsstijging uitgebleven, maar volgens de analisten van Nautilus Investment Research kan daar de komende maanden verandering in gaan komen. Volgens deze grafiek gaat de euro de komende tijd sterker worden ten opzichte van de dollar. Tenminste, als het verleden zich opnieuw weet te herhalen.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS