Afgelopen maandag wist de olieprijs fors in waarde te stijgen. En dat was te danken aan de drone-aanval op twee olie-installaties in Saoedi-Arabië. Als gevolg daarvan is de olieproductie van het olieland met de helft verlaagd. Wie achter de aanvallen zit is nog altijd onduidelijk. Maar, mogelijk breekt er een nieuwe olie-oorlog aan.

De laatste keer dat er zoveel onrust in de oliemarkt was, was tijdens de beginjaren ’90. Irak viel in augustus 1990 buurland Koeweit binnen en annexeerde het. Een internationale coalitie bestaande uit troepen van onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Egypte viel in januari 1991 binnen in beide landen, om de bezetting door Irak ongedaan te maken. Deze oorlog werd bekend als de Golfoorlog.

Nieuwe olie-oorlog kan grote gevolgen gaan hebben

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van E. Cantoni, is het verband tussen de Golfoorlog en de huidige bewegingen bij de olieprijs in beeld gebracht. Opvallend genoeg zijn er enkele verbanden te trekken tussen de bewegingen die zichtbaar waren net voor het uitbreken van de Golfoorlog en de bewegingen van de afgelopen maanden.

In ieder geval is duidelijk geworden dat de spanningen opnieuw hooggespannen zijn. Zo beschuldigt Trump Iran van betrokkenheid bij de drone-aanvallen. En een verdere escalatie kan niet alleen grote gevolgen hebben voor de oliemarkt, maar ook voor de stabiliteit in de wereld. Beleggers doen er verstandig aan om de situatie in de oliemarkt nauwlettend in de gaten te houden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>