De Leiding Economic Index (LEI) is maar bij weinig beleggers bekend. Toch is deze indicator tijdens de afgelopen decennia behoorlijk betrouwbaar geweest als het gaat om het voorspellen van een toekomstige recessie. En volgens deze economische indicator hoeven we nu nog niet te vrezen voor een snelle recessie.

De Leading Economic Index (LEI) van de Conference Board heeft een voorspellend karakter in zich zitten. Het is ontworpen om toekomstige bewegingen in de economie te voorspellen op basis van een samenstelling van 10 economische indicatoren (zoals nieuwe fabrieksorders, aandelenkoersen en wekelijkse werkloosheidsclaims). Zolang deze index boven de 0-lijn blijft is er geen reden tot paniek.

Een recessie lijkt nog ver van ons verwijderd te zijn

Vorige week werd bekend dat de LEI op maandbasis gemeten licht wist te stijgen. Op jaarbasis ziet alles er nog rooskleuriger uit met een stijging van 5,9%. Inmiddels is de LEI gedurende 29 opeenvolgende maanden gestegen; de langste reeks in meer dan 30 jaar tijd. Terwijl steeds meer beleggers zich zorgen beginnen te maken over de Fed, de stijgende rentes, Brexit en de handelsoorlog, laat deze economische indicator zien dat er nog geen reden is voor argwaan.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat tijdens alle recessies, sinds de vroege jaren ’70, de LEI eerst in het rood dook (onder de 0-lijn) alvorens er een recessie uitbrak. En van die negatieve notering is vandaag de dag nog lang geen sprake.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>