Het probleem van de Italiaanse regering en zijn budgetten heeft druk gelegd op de euro. Maar woensdag liet diezelfde regering weten dat ze eventueel bereid zijn om een gesprek aan te gaan met de Europese Unie dat zou kunnen leiden tot een mogelijk oplossing. Na de bekendmaking van het nieuws steeg de euro ten opzichte van andere valuta’s.

De nieuwe Italiaanse regering heeft een tijd geleden bekendgemaakt dat ze zich niet zullen houden aan de Europese regels inzake budgettering. Dat zorgt nog altijd voor heel wat tumult binnen de Europese Unie en op de Europese aandelenmarkten. Maar woensdag liet diezelfde regering weten dat ze eventueel bereid zijn om opnieuw rond de tafel zitten met de Europese Commissie.

Mogelijk compromis

En die beslissing komt geen dag te vroeg, de Europese Commissie was namelijk van plan om disciplinaire sancties op te leggen aan Italië omdat ze de EU-regels inzake budgettering aan hun laars lappen. De bereidheid van de Italiaanse regering obligaties en de euromunt een duwtje in de rug.

Volgens de krant La Stampa is de kersverse Italiaanse premier Matteo Salvini bereidt om de overheidsuitgaven dan toch te verminderen naar een acceptabel niveau. De euro maakte woensdag een sprongetje naar 1,14 dollar, dat is ondertussen de zesde stijging op zeven dag tijd.

The potential for a further tussle between Rome and Brussels can have an impact on the overall Eurozone economic growth, which will keep the euro under pressure.

Michael McCarthy, strateeg bij CMC Marktes, benadrukt dat de onzekerheid tussen Rome en Brussel voor neerwaartse druk op de euro en de Europese economie kan zorgen. Hoe sneller er duidelijkheid komt, en een positief akkoord voor de hele situatie, hoe beter dit is voor de economie.

Bronnen: CNBC

Foto: Dennis Skley – Flickr – CC BY-ND 2.0