De stijgende rente in de VS en de duurdere dollar beginnen de groeilanden steeds meer parten te spelen. Dat is niet verwonderlijk, want een groot deel van de schulden hebben zij gefinancierd in dollars. Tevens wordt er veel geld losgepeuterd bij Amerikaanse beleggers. En als de rente in de VS stijgt, willen deze beleggers uiteraard een hogere rentevergoeding zien.

De meeste groeilanden hebben op dit moment moeite om het hoofd boven water te houden. Dit is voor een deel veroorzaakt door de stijgende rentes in de VS en de duurdere dollar, maar anderzijds door het handelsbeleid van Trump. China heeft bijvoorbeeld erg te lijden onder de opgelegde importheffingen.

Schulden stijgen harder dan dat de economie groeit

Inmiddels begint de totale schuld, als percentage van het bruto binnenlands product, steeds verder op te lopen. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de groeilanden op dit moment geconfronteerd worden met een totale schuld die meer dan 211% van het totale bruto binnenlands product bedraagt. In het jaar 2007 stond de teller nog op 144%. Met andere woorden stijgen de schulden harder dan dat de economie groeit. En dat is natuurlijk geen goed teken.

Het grootste probleem ligt overigens bij de niet-financiële ondernemingen. Hun aandeel in het totale percentage bedraagt ongeveer 44%. Is er een nieuwe zeepbel gecreëerd?

Word jij ook een van de Groene Miljonairs?

Met een groeiratio van 31% per jaar, behoort de marihuana-industrie tot de snelst groeiende ter wereld! In dit gratis ebook gaan de marihuana-experts van BeursBrink een paar hele interessante kansen uit de doeken doen, in een van de snelst groeiende markten van dit moment. Dit is alles wat je nodig hebt om te starten met beleggen in marihuana-aandelen: De Marihuana Miljonair Handleiding

De meest kansrijke groeimarkt van dit moment.