Tijdens het jaar 2020 werd de wereldeconomie getroffen door een onverwachte recessie. Deze recessie is de geschiedenisboeken ingegaan als de ‘coronacrisis’. Voor de meeste economieën wist deze crisis te resulteren in de grootste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. En als reactie daarop hebben veel beursgenoteerde bedrijven hun dividendbeleid gewijzigd. Mogelijk komt daar binnenkort opnieuw verandering in.

Aan het begin van de coronacrisis was het voor economen lastig om te bepalen wat de economische schade zou gaan worden. Dit was met name afhankelijk van de beperkende maatregelen van de overheid. Tijdens de coronacrisis is duidelijk geworden dat met name de niet-technologische bedrijven moeite hadden om het hoofd boven water te houden. Deze categorie beursgenoteerde bedrijven staat op de beursvloer vaak ook wel bekend als ‘dividendaandelen’.

Moeten beleggers terugkeren naar dividendaandelen?

Als reactie op de coronacrisis stelden de meeste niet-technologische beursgenoteerde bedrijven massaal hun dividendbeleid bij. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg Finance LP, is te zien dat 236 beursgenoteerde bedrijven binnen de Stoxx 600 index in 2020 hun dividend verlaagden. Er werd gekozen voor een voorzichtig beleid en daarbij werd zoveel mogelijk de hand op de knip gehouden.

Als gevolg van de dividendverlagingen namen veel beleggers afstand van deze aandelen. Dat is ook de reden dat veel van deze bedrijven nu tegen een ‘discount’ aan te schaffen zijn. En dat terwijl de coronacrisis aan haar einde lijkt te komen. Wat dat betreft is het dus ook goed denkbaar dat een deel van deze bedrijven binnenkort het dividend weer gaat verhogen. En dan kan het snel gaan.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar