Dit weekend komen de belangrijkste olielanden bij elkaar om de voortgang op de oliemarkt met elkaar te bespreken. De stemming zal niet bepaald goed zijn, want de afgelopen maanden heeft de olieprijs flink terrein moeten inleveren.

De belangrijkste ministers van de verschillende OPEC-landen komen dit weekend bijeen in de voormalige hoofdstad van Rusland; Sint Petersburg. Het plan dat vorig jaar in werking trad om het overaanbod op de oliemarkt tegen te gaan is voorlopig compleet mislukt. We hebben immers nog steeds te maken met een overaanbod op de oliemarkt en daarnaast zijn de olievoorraden ook historisch hoog.

OPEC-organisatie moet aanvullende maatregelen gaan nemen

Op dit moment springen met name Libië, Nigeria en de Verenigde Staten in  het gat dat door de OPEC-organisatie is gecreëerd. Deze landen produceren immers de afgelopen tijd een stuk meer dan de maanden daarvoor het geval was. En daardoor heeft de productieverlaging voorlopig weinig zin.

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat ook de komende maanden er naar verwachting sprake zal zijn van overschot bij de olievoorraden. Daarom blijft de druk op de OPEC-organisatie groot. Zij zullen aanvullende maatregelen moeten nemen om het overaanbod te beperken.

Gaat er dit weekend witte rook komen vanuit Sint Petersburg?

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>