Wall Street blijft op dit moment achter op de Europese indices. Dit is overigens niet verwonderlijk, want de Amerikaanse aandelen ondervinden op dit moment simpelweg hinder van de duurdere dollar. Wel is het gevaarlijk dat het momentum rondom Wall Street zichtbaar begint te verslechteren.

Andrew Thrasher, portefeuillemanager voor een Amerikaanse vermogensbeheerder, is van mening dat Wall Street op dit moment in een zogenoemde ‘consolidatiefase’ is beland. Tijdens een dergelijke fase weten zowel de stieren als de beren niet hun stempel te drukken. Met een min of meer zijwaartse trend tot gevolg.

De stier is niet in het voordeel

Toch begint het momentum wel aan krachten te verliezen. Zo laat Thrasher door middel van de bovenstaande grafiek zien dat tijdens het afgelopen jaar elke noemenswaardige correctie niet verder wist te reiken dan de 50-lijn bij de RSI-indicator (spanningsmeter). In het boekjaar 2018 is deze trend volledig omgeslagen. Zo heeft Wall Street op dit moment juist moeite om boven de 50-lijn te geraken.

Daarnaast zijn de statistieken ook niet in het voordeel van Wall Street. Zo laat de website SentimenTrader weten dat Wall Street in slechts 43% van de gevallen 3 maanden later hoger staat op het moment dat de markt geconfronteerd wordt met twee lagere toppen (van ten minste 2%) binnen 30 dagen. Drie maanden later noteert Wall Street in een dergelijk geval gemiddeld 2,8% lager.