Opkomende markten zullen het volgens Moody’s Investor Service moeilijk krijgen om hun economisch herstel in goede banen te leiden. Er is echter 1 regio die het waarschijnlijk beter zal doen dan de andere, namelijk Azië.
Volgens Atsi Seth van Moody’s heeft de pandemie en de bijhorende recessie een grotere impact gehad op de opkomende markten dan op de ontwikkelde economieën. Nu de omicron-variant zich wereldwijd verspreid en de vaccinatiegraad in de opkomende markten achterblijft, is de vraag voor deze markten nog niet terug op het niveau van voor de pandemie.
Hiernaast is de wereldwijde verstrenging van het monetaire beleid ook schadelijk voor de vraag. Vorige week verklaarde de Federal Reserve dat zij een einde zal maken aan het soepele monetaire beleid en haar obligatieaankopen agressief zal terugschroeven. Zij voorspelde ook 3 renteverhogingen in 2022 om de stijgende inflatie te bestrijden.
Verder heeft de Bank of England voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie de rente verhoogd tot 0,25% tegen het historisch lage niveau van 0,1%.
Azië
Hoewel Azië het volgens Seth beter zal doen dan andere opkomende markten, verwacht Seth dat het herstel ook hier niet van een leien dakje zal lopen. De vraag in Azië blijft dan wel sterk en sommige beperkingen aan de aanbodzijde nemen af, toch zijn er nog steeds factoren die risico’s inhouden.
Een punt van zorg is de vertragende economie van China als gevolg van de huidige problemen in de vastgoedsector van het land. Volgen Seth beschikken de Chinese autoriteiten echter over de nodige beleidsinstrumenten om dit probleem aan te pakken en ervoor te zorgen dat dit probleem zich niet zal verspreiden naar de rest van de economie.
Een andere uitdaging voor de Aziatische landen zou de inflatie kunnen zijn. Dit geldt vooral voor sommige centrale banken, in de zin van hoeveel zij de economie nog kunnen ondersteunen als de omicron-variant de groei bedreigt. Centrale banken moeten daarom zeer zorgvuldig nadenken over hun volgende stappen in het beleid.
Bron: CNBC
Foto: iStock