Het Verenigd Koninkrijk kampt met een scala aan politieke en economische problemen. Om deze redenen heeft Moody’s de outlook van de Britse overheid gewijzigd van “stabiel” naar “negatief”.

Moody’s schreef de wijziging van de outlook toe aan de toegenomen onvoorspelbaarheid van de beleidsvorming tegen de achtergrond van zwakkere groeivooruitzichten en hoge inflatie. Hiernaast maakt het bedrijf zich ook zorgen over de risico’s voor de betaalbaarheid van de schuld van het land door een waarschijnlijk hogere lening en het risico van een aanhoudende verzwakking van de geloofwaardigheid van het beleid.

Desondanks bevestigde het ratingbureau wel de kredietwaardigheid van het land. De bevestiging van de Aa3-rating is een weerspiegeling van de economische veerkracht van het Verenigd Koninkrijk, aldus Moody’s in een verklaring.

Kredietratings zijn in wezen kredietscores voor overheden en bedrijven. Zij geven een oordeel over het vermogen en de bereidheid van grote kredietnemers om hun schulden terug te betalen. Duitsland, Canada, Zwitserland, Australië en de Verenigde Staten hebben enkele van de beste kredietratings ter wereld, terwijl Argentinië, Nigeria, Pakistan en India enkele van de laagste ratings hebben.

Politieke en economische onrust

Liz Truss is donderdag na zes rampzalige weken afgetreden als premier. De “mini-begroting” van Truss en voormalig minister van Financiën Kwasi Kwarteng bracht de Britse financiële markten in beroering. Beleggers verwierpen onmiddellijk hun plannen voor ongefinancierde belastingverlagingen, waardoor de rente op staatsobligaties de hoogte in schoot, het pond daalde en de Bank of England driemaal moest ingrijpen om de overbelaste pensioenfondsen te redden.

Hoewel de meeste van die maatregelen sindsdien zijn ingetrokken door de nieuwe Britse minister van Financiën Jeremy Hunt – waardoor de markten tot rust zijn gekomen en het gevoel van stabiliteit is hersteld – is de geloofwaardigheid van de regering aangetast en zou de volatiliteit kunnen aanhouden.

Een verlaging van de kredietwaardigheid zou niet alleen de financieringskosten voor de regering opdrijven en de overheidsuitgaven onder druk zetten, maar ook de belangstelling van beleggers voor Britse activa verminderen.

Bron: CNN
Foto: iStock