De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s heeft het vooruitzicht voor de VS verlaagd van stabiel naar negatief. Ze wijzen op toenemende risico’s voor de financiële kracht van het land. De beslissing van Moody’s komt op een moment dat het Congres opnieuw wordt geconfronteerd met de dreiging van een nieuwe sluiting van de overheid. De financiering van de overheid loopt tot volgende vrijdag.

De beoordelingen door Moody’s worden goed in de gaten gehouden. Het geeft namelijk een inschatting of een entiteit, in dit geval de Amerikaanse overheid, haar financiële verplichtingen kan nakomen.

Politieke verdeeldheid verhoogt risico

De politieke verdeeldheid in het Congres draagt bij aan de zorg. Het risico dat opeenvolgende regeringen geen consensus kunnen bereiken over een begrotingsplan groeit. Dat kan de schuldhoudbaarheid verder ondermijnen.

Moody’s gaf aan:

In de context van hogere rentetarieven, zonder effectieve fiscale maatregelen om de uitgaven te verminderen, verwachten we dat de Amerikaanse fiscale tekorten aanzienlijk groot zullen blijven

De timing van Moody’s beslissing valt samen met de dreiging van een nieuwe overheidssluiting, en de Republikeinse financieringsplannen worden met scepsis ontvangen.

VS weerlegt Moody’s beoordelingswijziging

De Amerikaanse regering verzet zich tegen de beoordelingswijziging. Deputy Secretary of the Treasury, Wally Adeyemo, benadrukt dat de Amerikaanse economie sterk blijft en dat staatsobligaties ’s werelds vooraanstaande veilige en liquide activa blijven.

Karine Jean-Pierre, woordvoerder van het Witte Huis, gaf aan in een verklaring:

De beslissing van Moody’s om het vooruitzicht van de Verenigde Staten te veranderen, is opnieuw een gevolg van het extremisme en de disfunctie binnen de Republikeinse meerderheid in het Congres

Bron: CNBC
Foto: iStock