Volgens de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley opteren beleggers en investeerder volgend jaar beter niet voor Amerikaanse aandelen maar wel voor aandelen van de ‘emerging markets’. Volgens het Global Strategy Outlook rapport van de bank gaan deze markten opnieuw renderen.

Een contraire raadgeving van zakenbank Morgan Stanley gezien de aandelenmarkten uit de opkomende landen dit jaar minder goed hebben gepresteerd dan de jaren ervoor. Maar daar ligt net de reden waarom de zakenbank volgend jaar deze aandelen verkiest boven Amerikaanse aandelen.

We think the bear market is mostly complete for emerging markets. We are taking larger relative positions and adding to EM.

Ze verwachten dat de neerwaartse trend bijna op zijn einde is en dat 2019 plaats gaat maken voor nieuwe stijgingen. Veel investeerders onttrokken dit jaar hun kapitaal uit de opkomende markten en staken het geld opnieuw in Amerikaanse aandelen, vandaar de grote stijging op deze beurzen.

 

Emerging markets > Amerikaanse markten

Het resulteerde dit jaar al in een daling van 16 procent voor de MSCI Emerging Markets Index. Volgens het rapport van Morgan Stanley gaan we vanaf dit dieptepunt opnieuw 8 procent stijgen tegen december 2019. De zakenbank verwacht dat de opkomende markten 4 procent meer rendement zullen halen dan de S&P 500 en de MSCI Europe Index.

Ze adviseren daarom niet te beleggen in Amerikaanse aandelen maar wel in aandelen van de opkomende markten. De Amerikaanse economische groei gaat naar verwachting vertragen van 2,9 procent naar 2,3 procent in 2019 en 1,9 procent in 2020. Daardoor zal ook de Amerikaanse dollar in waarde dalen wat meer ademruimte zal creëren voor de opkomende markten.

De vergelijking qua groei met deze markten schept duidelijkheid. Morgan Stanley verwacht een kleine daling van 4,8 naar 4,7 procent in 2019 om vervolgend in 2020 opnieuw te stijgen naar 4,8 procent.

Voornamelijk bedrijven, en dus ook aandelen, die actief zijn in de financiële sector, grondstoffen, energie en industriële toepassingen zullen volgens de zakenbank goede bedrijfsresultaten halen volgend jaar. Het is nu de vraag of Morgan Stanley hun vooruitzichten correct zijn.

Bronnen: CNBC

Foto:  Nick Youngson –  Alpha Stock Images – CC BY-SA 3.0