China zal steeds afhankelijker worden van kapitaal uit het buitenland, omdat het surplus op de handelsbalans van de tweede grootste economie van de wereld steeds verder afneemt. Dat voorspelt de zakenbank Morgan Stanley.
De zakenbank stelde in een rapport:
De handelsbalans van de economie is op de lange termijn in een dalende trend en de toekomstige groei van de economie zal steeds meer afhangen van kapitaal uit het buitenland.
De handelsbalans is de rekening van alles wat geëxporteerd is min alles wat geïmporteerd is. China had voor het laatst in 1993 een negatieve handelsbalans.
Handelsbalans van China verslechterd
Hoewel de handelsbalans van China nog positief is, is het surplus op de handelsbalans flink afgenomen de afgelopen jaren. In het derde kwartaal van 2018 was het surplus slechts 0,4 procent van de economie.
Een grafiek van Morgan Stanley laat zien dat de handelsbalans van China in 2019 al negatief zal zijn.
De ‘gouden export dagen’ van China zijn dus wel voorbij volgens de bank. Tien jaar geleden was het surplus op de handelsbalans nog zo’n 420 miljard dollar.
Men spaart minder in China
Het rapport van Morgan Stanley stelde dat de afname van de handelsbalans het gevolg is van de vergrijzende populatie van China die minder spaart en het afvlakkende marktaandeel in de goederenexport.
Door deze factoren en vooral omdat de consumenten in China minders sparen, zal het land buitenlands kapitaal nodig hebben om zich toch te kunnen blijven financieren. Omdat men minder spaart, zal men meer uitgeven. Dus ook aan buitenlandse goederen, daardoor stijgt de import en zo verslechterd de handelsbalans.
Volgens Morgan Stanley zal China vanaf dit jaar op zijn minst 210 miljard dollar per jaar aan buitenlands kapitaal nodig hebben om het toenemende tekort op de handelsbalans te financieren.
Bron: CNBC
Foto: iStock