Analisten van Morgan Stanley waarschuwen dat de Amerikaanse economie zich momenteel in de laatste fase bevindt van het herstel na de financiële crisis. Mike Wilson, chief investment officer van Morgan Stanley wealth management, zei deze week dat de consument weer domme dingen doet met zijn geld, een duidelijk signaal dat de economische groei op zijn laatste benen loopt. Volgens Wilson is de Amerikaanse economie momenteel sterk genoeg om op eigen benen verder te gaan. De Federal Reserve moet dus niet te lang meer wachten om de kortetermijnrentevoet op te trekken. Hij ziet dan ook al signalen die zich voordoen aan het einde van een economische cyclus. Het is voor de Federal Reserve belangrijk om een marge te hebben met de rentevoeten bij een volgende recessie.
“De consument voelt zich goed en ze geven weer meer geld uit. We zien zelfs dat consumenten domme dingen beginnen te doen: ze lenen meer geld dan ze zich kunnen veroorloven om toch maar dat huis of die auto te kopen die ze anders niet konden betalen.”
Er zijn meer mensen aan het werk en mensen investeren opnieuw in een eigen woning. Jongeren gaan ook weer sneller alleen wonen. De consumenten geloven dat de energieprijzen voor altijd laag zullen blijven en geven daarom meer uit. Dit is echter een signaal van de latere periode in een economische cyclus.
Federal Reserve niet klaar voor een nieuwe recessie
Het probleem voor de Federal Reserve is dat men momenteel nog steeds met een rentevoet zit van 0%. Wanneer er nu een nieuwe recessie komt (en een nieuwe recessie komt er altijd), heeft de Federal Reserve weinig opties meer over aangezien het de rentevoet niet kan verlagen. Tenzij … Greg Hunter zou dan ook niet verbaasd zijn als de Federal Reserve negatieve rentevoeten zal moeten invoeren. Janet Yellen heeft al laten weten dat negatieve rentevoeten een optie zijn wanneer de economie te zwak is. Volgens Hunter wijzen de meeste economische data op een zwakkere economie. Het enige herstel dat heeft plaatsgevonden is het herstel op Wall Street. Een nieuwe recessie zonder de steun van de Federal Reserve zou een zware klap betekenen voor de aandelenmarkt. En dat lijkt de aandelenmarkt nu al te beseffen. En beleggers hebben weinig andere keuze over dan te verkopen want ook de obligatiemarkt is fors overgewaardeerd en grondstoffen liggen al jaren in de lappenmand.