Dinsdag daalde het aandeel van Tesla met 8 procent, daarmee bereikt het zijn laagste punt van de afgelopen 52 weken. CEO Elon Musk probeerde uit te leggen waarom het aandeel in een neerwaartse trend zit. Volgens hem zijn vooral macro-economische factoren verantwoordelijk voor de daling. Maar critici leggen de schuld bij Musk en zijn Twitter-avontuur.

Met een daling van 65 procent sinds begin dit jaar, is het aandeel van Tesla één van de grootste verliezers op Wall Street. Dinsdag ging het aandeel met 8 procent onderuit en sloot de handelsdag af aan 138 dollar. CEO Elon Musk beweert dat de macro-economische factoren een grote impact hebben op het aandeel. Maar daar is niet iedereen mee akkoord.

Het aandeel van Tesla doet het beduidend slechter dan andere autobouwers in de Verenigde Staten. Ford noteert 26 procent lager sinds begin dit jaar terwijl GM slechts 12 procent lager noteert. Volgens Ross Gerber, investeerder en Tesla-bull, reflecteert het aandeel van Tesla de waarde van een bedrijf zonder CEO. Gerber beweert dat Musk zijn Twitter-avontuur een slechte invloed heeft op het aandeel en niet macro-economische factoren.

Twitter en China

En dat kan kloppen want Musk heeft ondertussen voor miljarden dollars aan Tesla aandelen verkocht om kapitaal in Twitter te pompen. Joshua White, professor bij Vanderbilt University, zegt dat slechts een klein deel te wijten is aan macro-economische factoren. Volgens hem zijn Twitter en China verantwoordelijk voor de forse daling van het aandeel.

Only some of the drop in Tesla’s value can be blamed on interest rates. Twitter overhang is one important component. China is another huge component. We still don’t know if China will be open all the way, and we see there is supply and demand pressure here in light of the increase in covid cases, and disruptions.

Eén ding is duidelijk, het vertrouwen bij beleggers en investeerders is beschadigd. Musk had eerder dit jaar ‘beloofd’ geen aandelen van Tesla meer te verkopen om zijn Twitterovername te bekostigen. Maar ondertussen heeft hij de afgelopen maanden opnieuw miljoenen stuks verkocht. De onzekerheid bij beleggers en investeerders is bijzonder groot.

Bronnen: Lora Kolodny – CNBC

Foto: ElasticComputeFarm – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>