Nadat de Europese Centrale Bank het hoofd heeft gebogen over een flink stimuluspakket, focust de bank zich nu op iets anders. Namelijk gunstige financieringsvoorwaarden behouden tijdens de pandemie. De Raad van Bestuur van de ECB, onder leiding van Christine Lagarde, zal waarschijnlijk de volgende bijeenkomst gebruiken om de markten in een nieuwe richting te sturen en de kracht van de euro bespreken.
De Europese Centrale Bank heeft onlangs de knoop kunnen doorhakken omtrent het grootschalige stimuluspakket om de Europese economie te ondersteunen in deze moeilijke COVID-tijden. Nu is het tijd voor een andere focus, namelijk de inflatie en de sterke euro.
Anatoli Annenkov, senior econoom bij Societe General, verwacht van de ECB dat ze zullen streven om gunstige financieringsvoorwaarden te behouden aan de laagst mogelijke kost.
A more realistic objective, (rather) than aiming for 2% inflation two or three years ahead, is thus to focus on protecting favourable finance conditions, at the lowest cost possible while allowing a longer period for inflation to converge to target. We thus see the ECB on hold for the near term, although growth expectations are weakening amid prolonged lockdowns.
Ook Deutsche Bank econoom Mark Wall benadrukt dat de Europese Centrale Bank wellicht de focus gaat verleggen van de verschuldigde interesten op staatsschulden naar gunstigere financiële condities voor bedrijven en de reële economie. Men verwacht daarom dat de ECB de komende maanden geen acties meer zal uitvoeren en aan de zijlijn zal blijven staan.
The more convinced the ECB is that bank-based financial conditions indicators are improving sustainably, the less sensitive the ECB is likely to be about a rise in yields.
De doelstelling van een inflatiecijfer net onder de twee procent is tegenwoordig zeer lastig haalbaar. De Europese Centrale Bank gaat naar alle waarschijnlijkheid een hogere inflatie toelaten de komende jaren en gaat trachten de financieringsvoorwaarden gunstig te houden.
Dure euro
En dan is er ook nog de dure euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Marktkenners vinden het vreemd dat investeerders zich zo scharen achter de euro vermits de kans veel groter is dat de Federal Reserve eerder de rentes zal verhogen dan de Europese Centrale Bank. Lagarde zei onlangs dat ze de situatie nauwgezet in de gaten houden en gaan analyseren welke negatieve impact de dure euro heeft op de Europese economie.
Bronnen: CNBC
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>