Er zijn maar 2 zekerheden in het leven: de dood en belastingen. Dat blijkt opnieuw in de Verenigde Staten waar een rechtbank oordeelde dat Coinbase, ’s werelds grootste cryptobroker, gegevens moet doorspelen aan de belastingdienst. De kans bestaat dus dat beleggers belastingen moeten betalen op hun cryptowinst in de VS. Is dat in België en Nederland ook zo?
De rechter in de Verenigde Staten oordeelde dat Coinbase de gegevens moet doorspelen aan de IRS. Het gaat over transacties boven $20.000 tussen 2013 en 2015. In de Verenigde Staten is het verplicht om winsten uit beleggingen aan te geven, maar volgens de Amerikaanse belastingdienst hebben slechts 800 à 900 Amerikanen dit gedaan.
De populariteit en de enorme prijsstinging van Bitcoin zorgt er uiteraard voor dat de IRS een deel van die winsten wil belasten. Volgens Coinbase zijn er nu 14.000 gebruikers van hun platform waarvan de gegevens moeten doorgespeeld worden.
Belangrijk om te onthouden is echter dat wanneer de IRS er in slaagt om deze gebruikers te belasten, de doos van Pandora wordt geopend. Dan kan de Amerikaanse belastingdienst mogelijk ook 2016 en 2017 gaan belasten. En dan zullen er wel veel meer gebruikers van Coinbase in het vizier komen. (Bron: MarketWatch)
<< U leest alles over de cryptomarkt eerst op onze Facebook-pagina >>
Bitcoin Belastingen in België en Nederland
Wanneer de Verenigde Staten de winst op cryptomunten kan belasten, zullen de belastingen in andere landen ook hun oren en ogen open doen. We gingen eens op onderzoek uit hoe het in de lage landen zit.
Een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde dat virtuele munten puur aanzien moeten worden als transactiemiddel, zonder ander doel. Maar dat neemt niet weg dat er geen belastingen moeten aangegeven worden.
België
In België is er (nog) geen wettelijk kader voor cryptomunten. Winsten en meerwaarde worden dan ook niet belast. Enkel wanneer er sprake is van speculatie, op korte termijn grote hoeveelheden kopen en verkopen met als doel winst te maken, moet dit aangegeven worden en is er een belastingtarief van 33%. (Bron: Nieuwsblad)
Nederland
In Nederland wordt het bezit van cryptomunten aanzien als vermogen. Nederlanders moeten daardoor de waarde opnemen in box 3 van de inkomstenbelasting. De waarde die je hier moet opnemen is de waarde van jouw cryptomunten op de eerste dag van het fiscale jaar, dus op 1 januari. Op vermogen in box 3 wordt 30% belastingen geheven op het verwachte rendement met een vrijstelling over de eerste €25.000. (Bron: Ageras)
Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>