De verhouding tussen de Nasdaq en de Dow Jones op dit moment, hebben we niet meer gezien sinds 2016. Het is namelijk zo dat de Nasdaq de Dow Jones Industrial al vier weken aan het ‘underperformen’ is. Beleggers en investeerders lijken hun kapitaal aan het verschuiven te zijn van technologieaandelen naar ‘recovery stocks’.

Al vier weken op rij presteert de Nasdaq minder dan de Dow Jones Industrial. Dat is al geleden sinds mei 2016 en zelfs dat was het enige jaar sinds 2011 waarin de Dow Jones de Nasdaq wist te verslaan. Marktkenners voorspellen al jarenlang dat technologieaandelen zouden afkoelen omdat ze te hoog gewaardeerd zijn. Hun voorspellingen lijken nu uit te komen.

De ‘cooldown’ is vooral zichtbaar bij aandelen van Tesla, Amazon en Apple. Jack Ablin, CIO bij Cresset, was zich al in Q4 vorig jaar aan het voorbereiden voor deze verschuiving op de aandelenmarkten. Het stimuluspakket en de stijgende inflatie waren voor hem het signaal om uit technologieaandelen te stappen en zijn pijlen te richten op cyclische aandelen.

It’s been years of frustration trying to get that trade right.

Recovery plays

De rente op de 10-jaarsstaatsobligaties steeg vrijdag naar zijn hoogste niveau dit jaar, namelijk 1,642 procent. Dit verhoogt de druk op de aandelenmarkten, voornamelijk op groei- en technologieaandelen. Aandelen die vallen onder ‘recovery plays’, zoals bv. Macy’s en American Airlines, vieren hoogtij dankzij het stimuluspakket en de positieve economische vooruitzichten.

There’s pent-up demand for actually going out and doing stuff, taking vacations, going to bars and restaurant. People are going to take all that money on the sidelines and spend it.

Marktkenners en analisten raden dan ook aan om de focus te verschuiven naar dit soort aandelen. Zelfs olie- en gasaandelen zijn interessant ondanks dat president Biden massaal wil investeren in groene energie. Van zodra alle Amerikanen gevaccineerd zijn, zullen vliegtuigen opnieuw het luchtruim veroveren. Techaandelen kunnen het dus nog moeilijk gaan krijgen.

Bronnen: CNBC

Foto: Bfishadow – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>