De nationale bank van Zwitserland heeft er een rampzalig 2022 op zitten. De bank verloor namelijk 132 miljard Zwitserse frank (143 miljard dollar), het grootste verlies uit zijn 116-jarig bestaan. Daarmee verbleekt het vorige recordverlies van 2015, toen verloren ze ‘slechts’ 23 miljard frank. Het verlies heeft geen impact op hun monetair beleid.

Dat moet even slikken zijn geweest, de Swiss National Bank (SNB) heeft vandaag gepubliceerd dat ze in 2022 een verlies hebben geleden van 132 miljard frank, oftewel 143 miljard dollar. Nooit eerder liepen de verliezen zo hoog op in hun 116-jarig bestaan.

Dat komt overeen met ongeveer 18 procent van het verwachte bruto binnenlands product van Zwitserland van 744,5 miljard Zwitserse frank. Het vorige recordverlies was 23 miljard frank in 2015. Als gevolg hiervan zal de NSB niet zijn gebruikelijke uitbetalingen aan de Zwitserse regering en de lidstaten doen en zullen ze ook betalingen aan zijn aandeelhouders worden beïnvloed. In 2021 rapporteerde de bank een winst van 26 miljard frank.

Verliezen

De SNB werd vorig jaar getroffen door verliezen in zijn aandelen- en obligatieportefeuille door de algehele malaise op de financiële markten. Het verdiende echter 400 miljoen frank via zijn goudbezit. De verliezen kwamen voornamelijk door hun posities in vreemde valutas.

Karsten Junius, hoofdeconoom bij de Zwitserse bank, zei tegen Reuters dat het verlies geen invloed heeft op de verdere werking en het beleid. Hun goede reputatie zorgt ervoor dat ze zich niet hoeven te verantwoorden en dat andere financiële instellingen en bedrijven zich geen zorgen maken. Met andere woorden, de toekomst van de bank komt niet in het gedrang.

Bronnen: Jenni Reid – CNBC

Foto: Ivan Radic – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>