Nederland en Duitsland zijn de enige landen die meer welvaart wisten te creëren dankzij de euro als valuta. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Centrum voor Europese politiek (cep). Volgens het onderzoek zijn inwoners in Nederland gemiddeld 21.003 euro rijker geworden door de euro en inwoners in Duitsland gemiddeld 23.116 euro.

Maar aan de andere kant zijn er behoorlijk wat landen armer geworden sinds de komst van de euro. Vooral Italië en Frankrijk doen het minder. In Italië werd men gemiddeld 73.605 euro per persoon minder rijk en in Frankrijk gemiddeld 55.995 euro.

Cep onderzocht in totaal acht landen, zoals te zien is in het onderstaande figuur.

Meer welvaart tot 2011, daarna minder

De auteurs van het onderzoek, Alessandro Gasparotti en Matthias Kullas stelden dat de meeste landen er voor de financiële crisis netto op voorruit gingen. Alleen toen de groei begon te dalen, werden deze winsten teniet gedaan. Op Griekenland na. De auteurs schreven:

In de vroege jaren van de euro profiteerde Griekenland enorm van de euro, maar sinds 2011 heeft het enorme verliezen geleden.

Volgens de studie is de oorzaak van de verliezen – van vooral Zuidelijke landen – het feit dat deze landen niet meer hun valuta kunnen devalueren en zo hun concurrentiepositie verbeteren. Wanneer landen hun valuta devalueren, zullen ze meer exporteren en minder importeren. Hierdoor zal de economie een boost krijgen.

Maar de studie stelde dat de ‘verliezende landen’ nu aangewezen zijn op structurele hervormingen. Spanje werd hier uitgelicht als land die goed op weg is om overheidstekorten te dichten sinds de introductie van de euro.

Volgens de auteurs betalen doorgevoerde hervormingen in Europa zich terug.

Bron: ZeroHedge

Foto: iStock