Nederland had het doel om tegen 2018 alle treinen volledig op windenergie te laten rijden. Het ziet er naar uit dat ze een jaar vroeger hun plan realiseren. Het land van de windmolens is ook op het gebied van windenergie een echte topper.

Volgens DutchNews.nl zijn er momenteel zo’n 2.200 windturbines in Nederland. Deze windturbines kunnen voldoende energie opwekken om 2,4 miljoen gezinnen van energie te voorzien. De Nederlandse treinen verbruiken jaarlijks zo’n 1,2 miljard kWh elektriciteit, een equivalent van alle energieverbruik in Amsterdam.

Sinds begin dit jaar wint Eneco, de energieleverancier, voldoende energie uit de windturbines om alle treinen te voorzien van de nodige elektriciteit, een jaar eerder dan verwacht. Topman Michel Kerkhof was dan ook ontzettend fier:

Dit partnerschap is uniek omdat de hele sector inspanningen levert om de CO2 uitstoot te verlagen. Het is hiermee een voorbeeld voor andere sectoren.

En Nederland is lang niet het enige land dat snel werk maakt van een economie die draait op hernieuwbare energie. Vorig jaar in augustus werkte Schotland voor 106% van de energiebehoefte hernieuwbare energie op. Schotland wil tegen 2020 volledig CO2 onafhankelijk zijn.

Chili is momenteel met afstand de koploper in Zuid-Amerika op het gebied van zonne-energie. Dat is al een prestatie op zich, maar het is nog knapper indien men bedenkt dat het land die koppositie heeft bereikt zonder subsidies vanuit de overheid. Volgens een rapport van Deutsche Bank is Chileense zonne-energie inmiddels goedkoper dan energie opgewekt door steenkoolcentrales.

Volgend jaar rijdt in Duitsland de eerste passagierstrein op waterstof. Dit kan een nieuwe revolutie veroorzaken in het transportlandschap. De trein wordt aangedreven door een motor op basis van een waterstoftank en een ‘fuel cell’.

En ook in de Verenigde Staten draait de groene golf op volle toeren. Dat Trump Amerika terug trekt uit het klimaatakkoord van Parijs, zal hier geen verandering in brengen. Er zijn nu al 48.800 windturbines actief in de VS. Volgens bepaalde studies kan zelfs de grootste economie ter wereld tegen 2050 volledig draaien op hernieuwbare energie.

Bron: BusinessInsider