Er zal binnenkort een deal komen in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Tenminste dat verwacht Stephen Roach, voormalig bestuurder van Morgan Stanley in Aziƫ. Alleen beleggers zullen teleurgesteld zijn, wanneer er een deal is.

Roach gelooft namelijk niet dat een deal een doorbraak zal zijn in het conflict tussen de Verenigde Staten en China. Daarom zal het conflict voortduren en daar zullen beleggers uiteindelijk niet blij mee zijn. Zo zei Roach:

Wanneer alles ter aarde komt, zal men realiseren dat het geen fundamentele doorbraak is. Het conflict zal voortduren. Mijn gevoel zegt daarom: neem je winst snel.

Slechts een ‘cosmetische deal’

De deal zal namelijk als uitkomst hebben volgens Roach dat China akkoord gaat om enkele jaren producten te importeren. Producten zoals sojabonen, energie en andere categorieƫn. Dat zal alleen niet de deal zijn waarop beleggers hadden gehoopt. Roach lichtte toe:

Het grootste deel van de deal vindt plaats op het bilaterale front. Dat vind ik als econoom het minst belangrijk, omdat het alleen onze eigen macro-economische onevenwichtigheden weerspiegelt.

Daaraan voegde de voormalig bestuurder van Morgan Stanley toe:

Als we minder van China importeren, dan zullen we de producten gewoon van een andere, duurdere producent moeten kopen. Dit is een soort cosmetische deal. Maar het is een deal, beter dan niks.

Volgende maand overeenstemming

Roach verwacht dat de afgevaardigden van beide landen volgende maand overeenstemming bereiken. Maar niet omdat China enorme druk voelt door de mindere economie. Volgens Roach is de economische situatie in China geen gevolg van de importtarieven van de Verenigde Staten.

Bron: CNBC

Foto: iStock