Al maandenlang zit de inflatie in de lift. Ook de consument ondervindt daar inmiddels de nare gevolgen van, want het dagelijks leven is aanzienlijk duurder geworden. En in dit geval gaat het zeker niet alleen om de energieprijzen, maar ook bijvoorbeeld de oplopende grondstofprijzen die zich vertalen in hogere voedselprijzen. Een belangrijke grafiek laat zien dat de inflatiedruk in 2022 kan gaan afnemen.

Jarenlang was er in de Westerse wereld sprake van een relatief lage inflatiestand. Tijdens het afgelopen jaar is daar echter grote verandering in gekomen want in de meeste landen noteert de inflatiestand inmiddels boven de 4%. Ook in de Verenigde Staten is er sprake van stijgende consumentenprijzen. Op jaarbasis gemeten wist de inflatie zelfs met ongeveer 6% te stijgen. Mogelijk kan daar in het nieuwe jaar echter verandering in komen.

Monetair beleid van de centrale banken kan zorgen voor een afnemende inflatie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat de hoge inflatie mogelijk tijdelijk van aard kan zijn. Op de grafiek is te zien dat er sprake is van een sterke correlatie tussen enerzijds de geldhoeveelheid (Money Supply) en anderzijds de Consumer Price Index (inflatie). Door het ruimhartige beleid van de Amerikaanse centrale bank wist de geldhoeveelheid vorig jaar exponentieel in waarde te stijgen en derhalve liep de inflatie ook stevig op.

Aangezien de geldhoeveelheid 9 maanden vooruitloopt op de werkelijke inflatiestand, zouden we de komende maanden juist rekening moeten houden met een afnemende inflatie. De M2 is namelijk al enkele maanden aan het dalen en derhalve kan de consumentenprijsindex ook een hoogtepunt bereikt hebben.

De situatie in Europa is overigens niet anders. De Europese centrale bank is namelijk ook bezig met het afbouwen van het opkoopbeleid en derhalve is er sprake van een dalende geldhoeveelheid.

Zijn de zorgen om een oplopende inflatie binnenkort verleden tijd?

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>