Tijdens de afgelopen handelsweek bleven de meeste indices dicht bij huis. Bij de meeste beurzen was er sprake van een lichte daling. Voorlopig lijkt er echter geen enkele reden tot paniek te zijn. Toch kan die paniek aan het begin van 2021 onverwachts terugkeren.

De laatste handelsweken van het jaar zijn aangebroken. Traditioneel gezien weten de beurzen tijdens de laatste handelsweken van het jaar goede zaken te doen. Beleggers mogen overigens sowieso niet klagen, want de eindejaarsrally werd al ruim een maand geleden overtuigend in gang gezet. Zo wisten de beurzen in november stevig in waarde te stijgen.

Beweeglijkheid kan in 2021 onverwachts terugkeren

De kans bestaat dat de positieve beurstrend van de afgelopen maanden aan het begin van 2021 ten einde komt. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Yuriy Matso, te zien dat de Nasdaq 100 index op dit moment een sterk verband vertoont met het jaar 1997. Mocht die correlatie tijdens de komende maanden standhouden, dan voorspelt dat weinig goeds voor de komende maanden. Volgens deze grafiek kan in dat geval de Nasdaq 100 index terugvallen tot onder het niveau dat in september bereikt werd.

Keert de volatiliteit aan het begin van volgend jaar onverwachts terug?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>