De financiële markten zitten in een wat moeilijkere periode omwille van geopolitieke gebeurtenissen die dreigen verder te escaleren en de centrale banken die hun rentebeleid verder wijzigen. De voorzitter van het Britse Standard Chartered raadt beleggers en investeerders aan om kalm te blijven en niet te overreageren op de huidige marktsituatie.

De huidige situatie op de financiële markten ziet er minder positief uit dan pakweg 4 maanden geleden. Het lijkt er op dat beleggers wat paniekerig reageren om de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de centrale banken die hun rentebeleid werkelijk gaan wijzigen.

José Viñals zei tegen CNBC dat de Chinese aandelenmarkten het zwaar te verduren krijgen door de spanningen met de Verenigde Staten. Het heeft zelfs een negatief effect op Wall Street.

We should not overreact to market movements even if those market movements are sizable. One needs to start from realizing that some valuations were stretched to begin with.

Geen paniek

Viñals aanschouwt deze mindere periode als een logisch gevolg van oververhitte markten gezien beleggers en investeerder wat vóór liepen op de feiten, en dat heeft zich vertaald in aandelenkoersen die naar nieuwe hoogtes zijn gegaan. Hij sust beleggers en investeerders om niet te panikeren.

Investeringen wereldwijd zijn wat achteruit gegaan, vooral in de opkomende landen. Ook de bankensector in de Verenigde Staten en China wordt ‘aangetast’ door het gebrek aan vertrouwen.

In een periode waarin de groeivooruitzichten neerwaarts worden bijgesteld en de rentes opnieuw aan het klimmen zijn, is het volgens hem niet meer dan normaal dat de aandelenmarkten wat minder zullen presteren de komende weken/maanden. Maar dat wilt niet zeggen dat het bergaf moet gaat de wereldeconomie en de Amerikaanse economie nog altijd behoorlijk stevig in hun schoenen staan.

Bronnen: CNBC

Foto: Ahmad Ardity – Wikimedia 

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>