De Europese Commissie gaat deze week aankondigen dat ze een nieuw pakketje van stimuleringsmaatregelen gaan invoeren om de economie te ondersteunen. Marktkenners en economen verwachten dat er niet op een euro gekeken zal worden en dat de stimulus behoorlijk veel slagkracht zal hebben. De kans bestaat dat de markten volledig zullen heropleven en dat de negatieve gevolgen van COVID-19 vergeten zullen worden.

Er lijkt iets merkwaardig te gaan gebeuren in Europa. Duitsland en Frankrijk hebben voorgesteld om de Europese schulden te verhogen in een poging om de economie te helpen herstellen. De reden waarom dit zo bijzonder is, is omdat beide landen in het verleden geen voorstander waren om meer schulden te maken. Nu lijken ze wel open te staan voor dit idee. Het zou kunnen betekenen dat er op termijn een fiscale uniformiteit kan ontstaan.

As proposed, the new EU recovery fund would mark an important turning point and lead to lower risk premia across the region.

Analisten van Morgan Stanley beweren dat deze evolutie ervoor zal zorgen dat de risico’s in Europa zullen dalen. Mochten Duitsland en Frankrijk de knoop doorhakken dan betekent dit dat obligaties interessanter worden voor beleggers. Dat komt omdat de kans dat een Europees land zijn schulden niet meer gaat kunnen betalen dan aanzienlijk kleiner is.

Aandelenmarkten

Als de fiscale coördinatie er komt in Europa, dan zou dit de euro ook sterker maken ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Men weet nog niet wanneer deze stimulus er komt. Maar het is volgens analisten belangrijk dat de boodschap de wereld wordt ingestuurd.

Frankrijk en Duitsland zijn bereid 500 miljard euro vrij te maken om de getroffen sectoren te ondersteunen. Analisten zijn er van overtuigd dat dit alles een grote invloed gaat hebben op de Europese aandelenmarkten en dat beleggers en investeerders opnieuw zullen instappen.

Bronnen: CNBC

Foto: Axelle B – PDP

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger