De Amerikaans-Chinese handelsgesprekken van de afgelopen 18 maanden hebben ons niet veel goeds bijgebracht, in tegendeel want de handelsoorlog is geëscaleerd. Maar volgens Chinese insiders zouden de nieuwe handelsgesprekken tussen de twee grootste economieën, die zullen plaatsvinden in oktober, wel voor een doorbraak kunnen zorgen in de handelsoorlog.

De Chinese minister van Handel bevestigde onlangs de China en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om elkaar te ontmoeten in oktober in Washington D.C. om de zaken betreffende de handelsoorlog te bespreken. Dat zal dan de 13e keer zijn dat beide partijen rond de tafel zitten om tot een oplossing te komen en de handelsrelatie in evenwicht te brengen.

Doorbraak?

Hu Xijin, hoofdredacteur bij Global Times, heeft het vaak bij het rechte eind in zijn voorspellingen over de handelsoorlog, de gesprekken en de evolutie van de situatie. Deze keer verwacht hij dat er een doorbraak zal komen die uiteindelijk zal leiden tot een oplossing voor het handelsconflict, of alleszins de eerste aanzet zal zijn voor een akkoord.

Xijin wordt gehoord door veel analisten, net zoals de bekende blog Chinese Taoran Notes. In deze blog wordt uitvoerig beschreven hoe de handelsgesprekken deze keer voor verandering kunnen zorgen. De blog benadrukte het statement van de Chinese minister van Handel dat beide partijen voorbereidingen zullen treffen in september voor de gesprekken in oktober.

Beleggers en investeerders zijn alvast positief ingesteld en het sentiment zit precies terug in de lift, zowel in de Verenigde Staten, Europa als Azië gaan de beurzen hoger dankzij de hoopgevende berichten over de nieuwe handelsgesprekken. Ook bij de edelmetalen is het effect groot, goud en zilver gingen de afgelopen dagen een stukje lager.

Bronnen: CNBC

Foto: DvidshubWikimedia