Volgens marktkenners zal er veel meer nodig zijn dan nieuwe stimuleringsmaatregelen om de Europese economie een duw in de rug te geven. Dat is de reactie op de aankondiging van ECB-voorziter Mario Draghi dat de centrale bank nieuwe goedkope langlopende leningen aan financiële instellingen zal geven. Deze stimulus zal ‘weinig tot niets’ veranderen.

De poging van de Europese Centrale Bank om de Europese economie een ‘boost’ te geven en te ondersteunen, lijkt tevergeefs te zijn. Dat is alleszins hetgeen verschillende marktkenners en analisten beweren. Er zijn van mening dat er meer nodig gaat zijn dan de nieuwe stimuleringsmaatregelen om de Europese economie voldoende te ondersteunen.

The announcements have some flavor of panic as the ECB’s base case scenario still foresees a gradual recovery and the 2020 and 2021 forecasts were hardly revised downwards.

Versoepeling

Dat de Europese Centrale Bank opnieuw bereid is om hun beleid te versoepelen, kwam als een verrassing voor de financiële markten. ECB-voorzitter Mario Draghi zei dat de rentevoeten nog het hele jaar op het laagste niveau aller tijden zou blijven en dat financiële instellingen beroep kunnen doen op goedkope langlopende leningen.

Volgens hoofdeconoom van ING Carsten Brzeski is vooral de timing van de extra stimulus een verrassing. Hij noemt de beslissing ook eerder een gok dan een goed uitgekiend plan, want veel soelaas zullen de nieuwe ondersteuningsmaatregelen niet brengen. Dat beseft ook Draghi.

Tijdens een persconferentie zei hij dat de nieuwe stimulus vooral ondersteunend zal werken, maar dat de echte risico’s voor de Europese economie hier niet mee zullen verdwijnen. De economische groei noteerde tijdens het laatste kwartaal van 2018 op het laagste pitje van de afgelopen vier jaar.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere