De situatie op de financiële markten en op het ‘wereldtoneel’ baart de Europese Centrale Bank zorgen, vooral nu ze hun opkoopprogramma hebben stopgezet. Directeur Benoît Coeuré vindt dat het misschien geen slecht idee is om een nieuw rondje van stimuleringsmaatregelen in te lassen, bijvoorbeeld in de vorm van langlopende leningen voor banken.

Enkele maanden geleden werd het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank stopgezet omdat de bank er van overtuigd was dat de situatie op de financiële markten stabiel en sterk genoeg was om zonder verder te kunnen. Maar directeur Coeuré lijkt nu toch een andere koers te gaan varen.

De Europese economie is blijkbaar dan toch niet sterk genoeg om zonder ondersteuningsmaatregelen verder te kunnen. Benoît Coeuré merkt op dat de groeivertraging van de Europese economie ernstiger is dan eerst werd gedacht. Als gevolg daarvan lijkt het hem een goed idee om opnieuw te stimuleren.

Ik zie dat de markt discussieert over nieuwe langlopende leningen aan de banken, TLTRO’s zoals wij dat noemen. Dat is mogelijk. We bespreken dat.

Stimulus

De Europese Centrale Bank hint dus op een nieuw rondje stimulus waarbij banken beroep kunnen doen op goedkope langlopende leningen. Net zoals ze eigenlijk de voorbije jaren ook al hebben gedaan door banken dergelijke leningen te geven tegen een rente van -0,4 procent. Dit zou extra zuurstof moeten geven aan de Europese economie en de groeivertraging tegengaan.

Op de Europese aandelenmarkten werd het nieuws alvast positief onthaald, vooral bij bankaandelen. Een beetje dubbel want de onderliggende reden voor de extra stimulus is natuurlijk een minder sterke Europese economische groei. De waarde van de euro daalde alvast naar 1,1234 dollar.

Bronnen: De Tijd, Beursduivel

Foto: Pxhere

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>