De Chinese autobouwer Nio heeft zijn resultaten voor Q1 gepubliceerd. Ze wisten meer dan 20.000 voertuigen af te leveren, een stijging van 422 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar en 15,6 procent ten opzichte van Q4 vorig jaar. Toch waarschuwen ze dat het chiptekort een impact kan gaan hebben op de productie van elektrische voertuigen wereldwijd.

Nio, de Chinese EV startup die gesteund wordt door de overheid, heeft opnieuw sterke kwartaalcijfers kunnen voorleggen. De autobouwer wist meer dan 20.000 voertuigen af te leveren tijdens Q1. Ze zien een duidelijke trend maar vrezen dat het wereldwijde chiptekort een negatieve impact zal gaan hebben op de productie van hun voertuigen.

Er was sowieso al een chiptekort maar in maart is er brand uitgebroken bij een belangrijke Japanse chipfabrikant. William Li, CEO van Nio, zei tijdens de ‘conference call’ dat de impact hiervan merkbaar zal zijn midden mei. De chipindustrie verwacht echter pas een ommekeer te kunnen maken in het derde kwartaal, waarbij ze de vraag kunnen bijbenen.

Vertraging

Nio heeft in maart de productie al vijf dagen moeten stilleggen vanwege de brand bij een Japanse chipfabrikant. De autobouwer verwacht dit kwartaal 21.000 tot 22.000 voertuigen te kunnen afleveren, wat een significante vertraging is ten opzichte van de vorige prestaties.

Tesla heeft de productie in China echter gestaag opgevoerd, wat de autofabrikant in het eerste kwartaal een omzet van 3 miljard dollar opleverde. Het Chinese aandeel in de wereldwijde verkoop van Tesla steeg tot 29 procent in de eerste drie maanden van dit jaar, tegen 21 procent voor heel 2020. Hun aandeel is dit jaar tot dusver 4 procent gedaald.

Bronnen: CNBC

Foto: Jengtingchen – Wikimedia – CC BY-SA 4.0 

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>