Volgens Paul Krugman is er een aanzienlijke kans dat de wereldeconomie nog in 2019 in een recessie komt. Dit zal volgens de Nobelprijswinnende econoom van 2008 niet door ‘één groot ding’ komen. Maar een aantal economische tegenslagen zullen juist de waarschijnlijkheid van een neergang vergroten.

De zorgen van veel marktparticipanten over een serieuze economische neergang namen de afgelopen maanden toe. Vooral gevoed door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en andere geopolitieke risico’s.

De meeste economen zien dat de economische groei afneemt, maar beleidsmakers voorspellen een ‘zachte landing’ in plaats van een recessie.

Krugman sprak dit tegen en stelde dat er goede redenen zijn om sceptisch te zijn over een dergelijke ‘zachte landing’. Zo stelde hij:

Ik denk dat er een vrij goede kans is dat we in een recessie zullen belanden aan het einde van dit jaar of volgend jaar.

‘We zijn nog niet klaar voor een recessie’

Krugman stelde bijvoorbeeld dat de belastingverlaging van President Trump een voedingsbron is van een volgende recessie, want het had niet het gewenste effect. Ook waarschuwde Krugman voor lagere technologische groei als factor voor een volgende recessie.

Bovendien stelde Krugman dat we helemaal niet klaar zijn voor een recessie:

Het grote punt van zorg is altijd geweest dat we niet de middelen hebben om een recessie effectief te bestrijden.

Ondanks de zorgwekkende toon van Krugman, stelde de econoom wel dat zijn trackrecord met voorspellingen even slecht is als die van alle anderen. Hij zei:

Niemand is goed in het noemen van deze keerpunten.

Europa grootste zorg

Volgens Krugman zijn de zorgen het grootst in Europa:

De plek die op het moment dichtbij een recessie staat is de eurozone.

De Europese Commissie verlaagde onlangs de groeiverwachtingen voor 2019 en 2020 naar 1,3 en 1,6 procent. In 2018 was de groei nog 1,9 procent.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)