Tijdens de afgelopen handelsweken konden beleggers genieten van stijgende beurskoersen. De wereldwijde aandelenmarkten kwamen uitstekend uit de startblokken en als gevolg daarvan ontstond er weer optimisme onder beleggers. Toch heeft een groot deel van de insiders de herstelbeweging op de financiële markten hoofdzakelijk aangegrepen om aandelen van de hand te doen. En dat baart zorgen.

Een insider is iemand die binnen het bedrijf betrokken is. Met andere woorden is het iemand die kennis heeft van de betrokken zaken. Dit kunnen bijvoorbeeld bestuurders en managers zijn. Dit zijn dus met name belangrijke mensen binnen een bedrijf die dicht bij het vuur zitten. En als zij beginnen te verkopen, dan kan dat een teken aan de wand zijn.

Steeds minder insiders hebben geloof in stijgende beurskoersen

Uit onderzoek van Thomson Reuters blijkt dat steeds meer insiders het geloof in de aandelenmarkten verliezen. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de Sales to Buy Ratio is gestegen naar 30. Voor het laatst was er in september sprake van een dergelijke hoge notering. En toen was een groot deel van de insiders net op tijd weg voordat de aandelenmarkten van richting veranderden.

Wat dat betreft mogen beleggers de huidige ontwikkelingen best opvatten als een waarschuwingsteken. Het is duidelijk dat steeds minder insiders nog geloof hebben in stijgende beurskoersen. En dat mogen we best een probleem noemen.