Grote Chinese bedrijven die cruciaal zijn voor Peking’s handels- en infrastructuurprojecten komen in gevaar. De Verenigde Staten gaan nog meer bedrijven op de zwarte lijst zetten wegens ‘een bedreiging voor de staatsveiligheid. Met andere woorden, hoewel Donald Trump zal worden uitgezwaaid in januari, blijft hij het China toch nog moeilijk maken. Onderzoeksfirma TS Lombard vreest dat de Amerikaanse belegger hier de dupe van gaat zijn.

Huidig president Donald Trump zetelt nog één maand en 19 dagen in het Witte Huis maar dat wil niet zeggen dat hij nog snel beslissingen kan nemen die voor onrust kunnen zorgen. Vorige maand ondertekende hij een ‘executive order’ dat Amerikaanse investeringen in een reeks Chinese bedrijven verbiedt. Reuters rapporteerde dat chipmaker SMIC en olie- en gasproducten CNOOC zullen worden toegevoegd aan de zwarte lijst.

Het nieuws deed beide bedrijven kelderen, CNOOC daalde met 14 procent en SMIC met 3 procent. De Trump-administratie gaat weldra ook de volledige lijst publiceren. Hierop bevinden zich 89 Chinese bedrijven die volgens de Verenigde Staten banden hebben met het Chinese leger. Veel van deze bedrijven zijn centrale spelers van het Chinese ‘Belt and Road’-initiatief.

Onderzoeksbedrijf TS Lombard vreest dat beleggers de dupe gaan zijn van deze actie vermits er ook private bedrijven op de lijst staan, zoals bijvoorbeeld Huawei en Hikvision. Het is ook afwachten wat de gevolgen zullen zijn voor de beursnoteringen van deze bedrijven.

Trump’s rancune

Het is alleszins geen prettige beslissing van Trump voor president-elect Joe Biden. William Reinsch, senior adviseur bij Center for Strategic and International Studie, verwacht dat Biden de eerste zes maanden gaat gebruiken om de banden met Peking te herstellen.

I think that what you’ll see out of Biden … not to look for unravelling … but also not to look for new sanctions and new actions, at least in the short run.

Reinsch waarschuwt dat Donald Trump op zeer korte termijn nog veel schade kan aanrichten door nog meer Chinese bedrijven toe te voegen op de zwarte lijst. Het is dus nog ‘bang’ afwachten wat Trump nog allemaal uit zijn hoed gaat toveren de resterende weken.

Bronnen: CNBC

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>