De coronacrisis zal hoogstwaarschijnlijk langer aanhouden dan economen vooraf hadden begroot. Het wordt namelijk steeds duidelijker dat dit virus nog lang niet verslagen is. Bedrijven lijken zich klaar te moeten maken voor het ‘nieuwe normaal’. En dat zal zonder twijfel effect gaan hebben voor de arbeidsmarkt. In de VS hakt de crisis er nu al goed in.

Het coronavirus hangt nog steeds als een donkere wolk boven de meeste landen. Langzaam maar zeker worden de eerste versoepelingsmaatregelen aangekondigd. Toch zorgen deze maatregelen er nog niet voor dat de economie weer volledig de ruimte krijgt om te groeien. Een groot deel van de beperkingsmaatregelen zal zeker tot na de zomer intact blijven.

Banen verdwijnen als sneeuw voor de zon

De gevolgen van de coronacrisis zijn op dit moment het duidelijkste in de VS zichtbaar. Dat is overigens niet verwonderlijk, want daar kennen ze haast geen ‘sociaal vangnet’. En dat zorgt voor grotere economische schommelingen. Toch zullen de beleidsmakers in de VS zich op dit moment ook achter de oren krabben. Wat er op dit moment gaande is, is namelijk behoorlijk zorgwekkend te noemen.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van ECRI, is te zien dat in de VS op dit moment de banen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Nog nooit eerder raakten in korte tijd zoveel Amerikanen hun baan kwijt. Het werkloosheidspercentage ligt op dit moment boven de 14% en het is nog maar de vraag of dit binnen afzienbare tijd gaat verbeteren.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>