De pandemie zal er hoogstwaarschijnlijk voor gaan zorgen dat de beloofde aankopen van Amerikaanse goederen door China niet zullen overeenkomen met hetgeen is afgesproken tijdens het ondertekenen van de handelsovereenkomst. Wat betekent dit precies? Dat de Amerikanen moeilijk kunnen gaan doen en bijvoorbeeld de ‘deal’ opblazen.

Volgens een Amerikaanse denktank zal de export naar China dit jaar 60 miljard dollar bedragen terwijl beide landen begin dit jaar hadden afgesproken dat China minstens voor 186 miljard dollar zou importeren van de Verenigde Staten. De zogenaamde ‘phase one deal’ zal dus niet kunnen worden nageleefd volgens de Amerikanen en dat kan China duur komen te staan.

Deze prognose voorspelt een ‘worst-case scenario’ want als de wereldeconomie opnieuw aantrekt de komende maanden, zullen de Chinese aankopen wellicht hoger uitvallen. Maar men verwacht niet dat ze de gemaakte afspraken zullen gaan nakomen. Scott Kennedy, adviseur bij CSIS, beweert ook dat de verwachtingen langs Amerikaanse kant niet echt realistisch waren.

The targets were never realistic; they were just gaudy numbers meant to impress. The pandemic made the unrealistic the impossible.

Door de pandemie is het onrealistische zelfs onmogelijk geworden en dat kan zware gevolgen gaan hebben voor de handelsrelatie tussen Washington en Peking maar ook voor de financiële markten en de wereldeconomie. Donald Trump zou begrip kunnen tonen en geen actie ondernemen maar er zijn ook minder aangename opties waar hij voor kan kiezen.

Opties

In het slechtste geval kan hij hard zijn en China beboeten voor het niet halen van de ‘target’ of zelfs de ‘phase one deal’ volledig opblazen. Een andere optie zou kunnen zijn dat ze de overeenkomst herbekijken en dat de importheffingen worden aangepast naargelang de ‘targets’. In het beste geval erkent Trump de moeilijkheden en onderneemt hij geen enkele actie.

Spannende tijden dus want een nieuwe escalatie inzake de handelsrelatie tussen beide economische grootmachten zal zeker geen positieve invloed hebben op de aandelenmarkten, vooral niet nu COVID-19 nog altijd zwaar weegt op de beurzen.

Bronnen: CNBC

Foto: The White House – Flickr

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>