Al wekenlang verschijnen er dramatische cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Tijdens de afgelopen weken verloren meer dan 30 miljoen Amerikanen hun baan. Nog nooit eerder verdwenen er zo snel banen. Het plaatje begint er zelfs steeds zorgwekkender uit te zien.

Fed-voorzitter Jerome Powell liet gisteren weten dat hij verwacht dat de piek in het aantal Amerikaanse werklozen tijdens de volgende maand bereikt wordt. Dit kan je positief of negatief opvatten. Het positieve is dat volgens Powell de piek nabij is, maar het negatieve is dat dit dus waarschijnlijk nog niet eens de piek is. En dat terwijl het werkloosheidspercentage nu al historisch hoog is.

Dit plaatje ziet er behoorlijk zorgwekkend uit

Een bekend gezegde luidt als volgt: “A picture is worth a thousand words”. En in dit geval lijkt dat zeker het geval te zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek de zorgwekkende situatie binnen de Amerikaanse arbeidsmarkt in beeld gebracht. Nog nooit eerder verdwenen er zo snel banen. Tijdens de afgelopen weken verdween meer dan 14% van de Amerikaanse werkgelegenheid.

Het is te hopen dat deze massawerkloosheid een tijdelijk verschijnsel zal zijn. Op het moment dat deze werkloosheid gedurende lange tijd weet stand te houden, kan dat onheil betekenen voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen. En juist dat Amerikaanse consumentenvertrouwen wist er tijdens de afgelopen jaren voor te zorgen dat de Amerikaanse economie zo overtuigend wist te groeien.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>