Beleggers lijken op dit moment maar weinig bezig te zijn met het onderliggende winstplaatje. De aandelenmarkten zitten sinds de bodem van maart al stevig in de lift en tijdens de afgelopen dagen wisten diverse beurzen zelfs te stijgen naar nieuwe recordkoersen. Toch lijken beleggers er verstandig aan te doen om het fundamentele plaatje niet uit het oog te verliezen.
De centrale banken nemen op dit moment de hoofdrol op de financiële markten in. De meeste analisten zijn het er wel over eens dat de acties van de centrale bankiers de richting van de beurzen bepalen. Zolang de geldkraan open blijft staan, hoeven beleggers hoogstwaarschijnlijk niet te vrezen voor een beurscrash.
Beleggers blijven hopen op de centrale banken
Toch moeten beleggers het onderliggende winstplaatje niet negeren. Op de lange termijn gemeten bepalen immers de winstcijfers de richting van de beurzen. En als we een blik werpen op het fundamentele plaatje dan komen we tot de conclusie dat aandelen nog nooit zo overgewaardeerd zijn geweest.
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockCharts, is te zien dat Amerikaanse aandelen normaliter overgewaardeerd zijn op het moment dat er sprake is van een koers-winstverhouding van meer dan 20. Bij de S&P 500 index zou dat resulteren in een koers van 1.985 punten. Op dit moment noteert de S&P 500 index ruim 45% boven dat niveau. En daarmee wordt het record uit het jaar 2000 overtroffen. Destijds stond de S&P 500 index ruim 27% hoger.
Uiteraard is het huidige winstplaatje niet helemaal representatief te noemen. Als gevolg van de coronacrisis wordt een groot deel van de bedrijven immers geconfronteerd met een stevige winstdaling. Maar, zelfs als het gedroomde V-herstel uitkomt, zal er nog steeds sprake zijn van een historische overwaardering. En dat moeten beleggers niet vergeten.
3 Aandelen voor de Energie Crisis
Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.
Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.
Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis