Al decennialang geeft een groot deel van de beleggers de voorkeur aan een gespreide portefeuille. Op de beursvloer wordt er in dat geval vaak de voorkeur gegeven aan een zogenoemde 60/40 portefeuille. Toch is het nog maar de vraag of een dergelijke samenstelling vandaag de dag nog wel verstandig is. Het rendement op een dergelijke portefeuille was immers tijdens de afgelopen 25 jaar nog nooit zo teleurstellend.

Beleggers die al wat langer meelopen, die weten dat de aandelenmarkten niet altijd in waarde weten te stijgen. Juist daarom is het ook belangrijk om andere financiële instrumenten in de portefeuille te hebben zitten. Bij een 60/40 portefeuille wordt er 60% van het beschikbare vermogen geïnvesteerd in aandelen en 40% in obligaties. Tijdens de afgelopen jaren is deze strategie zeer succesvol geweest. Dit succes was niet alleen te danken aan de goede prestaties van de aandelenmarkten, maar ook aan de dalende rente. Door de dalende rente nam de waarde van de bestaande obligaties immers toe.

Beleggers moeten hun strategie aanpassen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Willie Delwiche, is te zien dat de situatie van vandaag de dag er compleet anders uitziet. Door de stijgende rente heeft de obligatiemarkt harde klappen moeten incasseren. Daarnaast is de verwachting dat de rente tijdens de komende maanden mogelijk nog veel verder zal oplopen. Met andere woorden hoeft de malaise binnen de obligatiemarkt nog niet voorbij te zijn. Niet alleen de obligatiemarkt werd overigens geconfronteerd met harde klappen, ook de aandelenmarkten hebben teleurstellende maanden achter de rug liggen. Als gevolg daarvan is er per saldo vandaag de dag sprake van een slechte start voor de 60/40 portefeuille. Sterker nog, deze start was tijdens de afgelopen 25 jaar nog nooit zo teleurstellend.

Deze grafiek maakt duidelijk dat we op dit moment in bijzondere tijden leven. Als gevolg daarvan moeten beleggers hun strategie aanpassen. Door het monetaire beleid van de centrale banken zijn de financiële markten ontregeld geraakt en daar zullen beleggers rekening mee moeten houden. En mogelijk brengt dat andere beleggingsbeslissingen met zich mee.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>