Ting Lu, hoofdeconoom China bij Nomura, heeft zijn prognose voor de groei van het Chinese bruto binnenlands product verlaagd. Een belangrijke reden is het feit dat fabrieken hun deuren moeten sluiten om te voldoen aan de doelstellingen inzake de reductie van koolstofemissies.

Door de moeilijke situatie in China verwacht Lu dat het Chinese BBP dit jaar met 7,7% zal groeien. In zijn vorige prognose ging de econoom nog uit van een groei van 8,2%.

De Chinese president Xi Jinping kondigde in september 2020 aan dat China tegen 2030 de piek van zijn koolstofuitstoot zou bereiken. In 2060 zou het land dan koolstofneutraal moeten zijn. Dit gaf de aanzet tot nationale en lokale plannen om de productie van steenkool en andere koolstofrijke processen te verminderen.

Andere economen hebben hun prognoses voor China voor dit jaar voorlopig nog niet verlaagd. Ze zien wel steeds meer tekenen dat de groei zou afgeremd kunnen worden, dus een verlaging in de toekomst is zeker niet uitgesloten.

Evergrande

Ondertussen brachten de perikelen bij de Chinese vastgoedgigant Evergrande de markten vorige week in beroering. Het bedrijf, dat meer dan $300 miljard aan schulden heeft, staat op de rand van het faillissement. Volgens schattingen van Moody’s is de vastgoedmarkt, samen met aanverwante sectoren als zoals bouw, goed voor meer dan een kwart van het Chinese BBP.

De inspanningen van de Chinese autoriteiten om de grote afhankelijkheid van schulden in de vastgoedsector afgelopen jaar te verminderen, hebben de aandelen van de projectontwikkelaar doen kelderen.

Als de problemen bij Evergrande leiden tot een vertraging van de woningbouwactiviteit met 10 procentpunten, kan dit de BBP-groei met ongeveer 1 procentpunt drukken, aldus Chetan Ahya, econoom bij Morgan Stanley.

Ahya voegde hieraan toe dat de groeivertraging kan leiden tot een daling van de particuliere consumptie en een daling van de investeringen in vastgoed. Vervolgens zal dit de investeringen in aanverwante productiesectoren doen dalen. Deze overloopeffecten zullen zorgen voor een neerwaartse druk op de groei.

Bron: CNBC

Foto: iStock