Goud heeft de afgelopen periode goed gepresteerd. Het edelmetaal heeft in de voorbije maanden zelfs een kritische weerstand verbroken, waar het voor jaren niet doorheen kwam. Nu noteert goud op ongeveer 1.500 dollar. Is dit het begin van een volgende stierenmarkt voor het edelmetaal?

Volgens de volgende grafiek absoluut wel. Goud wordt ook wel gezien als een veilige haven. Net als Amerikaanse staatsobligaties. Alleen tussen welke moet je dan kiezen? Nu is het moment voor goud aangebroken. Tenminste als we de volgende ratio mogen geloven.

Wat de grafiek vertelt

De afgelopen periode hebben zowel 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties als goud goed gepresteerd. Toch heeft goud op relatieve basis de obligaties verslagen. Want het ratio tussen de twee activa, de gele lijn op de grafiek, heeft het 5-jarige gemiddelde, de grijze lijn, naar beneden doorbroken.

De grafiek zegt dus dat je nu je obligaties moet verkopen en naar goud moet gaan.

Dat was ook zo van 1971 tot 1984 volgens de grafiek. Vanaf 1985 tot 2002 zou je Amerikaanse staatsobligaties moeten gebruiken als het veilige component in je portefeuille. Van 2003 tot 2012 weer naar goud, en van 2014 tot mei 2019 terug naar obligaties.

Nu neemt goud het stokje weer over.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!