Het lijkt er op dat het Amerikaanse Nvidia stilaan aan het afzien is om chipontwikkelaar Arm over te nemen. Er is ook veel te doen geweest omtrent het overnameplan van Nvidia. Verschillende regulatoren zijn de zaak aan het bekijken en er is veel weerstand omdat een overname Nvidia veel ‘macht’ zal geven. De kans dat de deal doorgaat is bijzonder klein. 

Er is lang sprake over geweest en de kans op slagen was bijzonder reëel. Maar zelfs Nvidia lijkt het stilaan op te geven, namelijk de overname van de Britse chipontwikkelaar Arm. Een deal ter waarde van 40 miljard dollar dat Nvidia een groot concurrentieel voordeel zou geven, maar daar knelt net het schoentje. Tal van regulatoren hebben deze overnameplannen onder de loep genomen en lijken geneigd om er een stokje voor te steken.

Mocht Nvidia het Britse Arm overnemen, dan zouden ze een soort van monopolie-positie hebben. Softbank, die het meeste aandelen van Arm in bezit heeft, hoopt dat de overname alsnog zal doorgaan. Ook Nvidia hoopt natuurlijk nog altijd op een positieve uitkomst ondanks de grote weerstand, echter verwachten ze dat de deal niet zal kunnen doorgaan.

We continue to hold the views expressed in detail in our latest regulatory filings — that this transaction provides an opportunity to accelerate Arm and boost competition and innovation.

Weerstand

De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft vorige maand een rechtszaak aangespannen om de transactie te blokkeren omwille van antitrustredenen. Britse regelgevers onderzoeken de deal vanwege de bezorgdheid dat het een bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid. Nvidia wordt ook geconfronteerd met meerdere regelgevende obstakels in China, waar Arm een joint venture heeft met private equity-onderneming Hopu Investments.

Arm wordt vaak beschouwd als het ‘kroonjuweel’ in de Britse tech-industrie. De energiezuinige chips worden gebruikt in 95 procent van alle smartphones ter wereld en 95 procent van de chips die in China zijn ontworpen. Het zou een aderlating zijn voor Groot-Brittannië mochten ze Arm moeten afgeven aan Nvidia. Maar dat zal dus hoogwaarschijnlijk niet gebeuren.

Bronnen: Ryan Browne – CNBC

Foto: NVIDIA Corporation – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>