In de maand mei zijn de beleggers voor het eerst sinds lange tijd weer eens geconfronteerd met de nodige volatiliteit. En dat was voor veel beleggers even wennen, want de eerste vier maanden van het jaar verliepen vlekkeloos. Op dit moment lijkt de rust op de financiële markten weer teruggekeerd te zijn. Maar, volgens de obligatiemarkt zal het niet lang meer duren alvorens de volatiliteit weer begint op te laaien.

De maand mei verliep desastreus voor de meeste indices. Toch is de stier hoopvol aan de maand juni begonnen. Op maandbasis noteren de meeste beurzen op een mooie plus en op Wall Street zijn de indices zelfs niet ver verwijderd meer van nieuwe recordkoersen.

Oplaaiende volatiliteit kan onheil betekenen voor aandelen

De vraag is alleen of beleggers ook de komende tijd mogen gaan genieten van rust op de financiële markten. Traditioneel gezien verlopen de beursmaanden juni en juli tamelijk rustig, maar het kan wel eens een hete nazomer gaan worden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, te zien dat de obligatiemarkt een oplaaiende volatiliteit voorspelt. Volgens deze grafiek zal de beweeglijkheid tijdens de komende drie jaar fors gaan oplopen.

Een oplaaiende volatiliteit kan bijzonder slecht nieuws betekenen voor de aandelenmarkten, want zij worden meestal geconfronteerd met een forse daling indien de beweeglijkheid toeneemt. En met dat scenario moeten beleggers serieus rekening houden.