Betalen om geld uit te lenen. Het klinkt raar, maar het gebeurt vandaag de dag. Sterker nog, het wordt steeds populairder. Zo neemt het aantal obligaties met een negatieve rente toe.

Momenteel hebben negatief renderende obligaties wereldwijd een waarde van 10 biljoen dollar. Dat was nog nooit zoveel sinds medio 2016. Dit jaar is het aantal negatief renderende obligaties met 20 procent toegenomen.

Situatie nu is anders dan in 2016

Alleen in 2016 waren er meer obligaties met een negatieve rente. Maar toen was de situatie anders dan vandaag. Zo stelt John Rubino, voormalig analist op Wall Street.

In 2016 was de Europese Centrale Bank (ECB) namelijk volop bezig met Quantitative Easing (QE). Dat had als gevolg dat toen bijna iedere obligatie op de markt werd opkocht, waardoor het rendement op obligaties daalde. Uiteindelijk kwamen er een hoop ‘negatieve obligaties’ bij.

Nu is QE grotendeels teruggedraaid, zegt Rubino. Toch hebben veel obligaties een negatieve rente. Niet alleen staatsobligaties, maar ook obligaties van grote Europese bedrijven zijn negatief, zoals obligaties van Sanofi SA en Moet Hennessy.

Slecht uitgangspunt voor een volgende crisis

Volgens een econoom van Deutsche Bank is het stijgende aantal ‘negatieve obligaties’ geen goed teken. Zo stelt de econoom:

Het is gewoon een heel slecht uitgangspunt om nu al negatieve rentes te hebben… Het wordt moeilijker en moeilijker voor beleidsmakers om op een volgende tegenslag te reageren.

Bron: Dollarcollapse

Foto: iStock