Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijven nieuwe covid-uitbraken één van de grootste risico’s voor het herstel van de wereldeconomie. De instelling riep hiernaast de ontwikkelde landen op om de minder ontwikkelde landen te steunen bij hun vaccinatieprogramma’s.
Mathias Cormann, secretaris-generaal van de OESO, verklaarde dat we er alles aan moeten doen om zoveel mogelijk mensen wereldwijd te laten vaccineren. De ontwikkelde economieën hebben een hiernaast de verantwoordelijk om minder ontwikkelde landen te helpen bij hun vaccinatieprogramma’s. Het is immers geen kwestie van liefdadigheid maar ook voor hun eigenbelang.
Volgens Cormann is er een race aan de gang tussen het laten vaccineren van zoveel mogelijk mensen en het risico dat er nieuwe varianten opduiken. Deze varianten kunnen namelijk resistent zijn tegen de vaccins die momenteel beschikbaar zijn.
Cormann is niet de enige die vreest dat de verspreiding van Covid-19, met name de meer besmettelijke deltavariant, het economische herstel zou kunnen doen ontsporen. Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, verklaarde eerder deze week dat het enige dat het economische herstel in Frankrijk in gevaar kan brengen een nieuwe Covid-19 golf is.
Wereldwijde minimumbelasting
Naast de Covid-19 pandemie hebben regeringen wereldwijd nog andere zaken die dringend moeten opgelost worden. Eén van deze zaken is de internationale belastinghervorming.
In juni hebben de ministers van Financiën van de meest geavanceerde economieën, bekend als de G7, zich geschaard achter een Amerikaans voorstel om bedrijven overal ter wereld minstens 15% belasting te laten betalen op hun winsten. Eerder deze week kreeg dit voorstel steun van een groot aantal landen in de wereld.
Afgelopen donderdag kondigde de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, aan dat ten minstens 130 landen hadden ingestemd met deze minimumbelasting.
Cormann stelt:
De overeenkomst is een belangrijke mijlpaal voor het bereiken van een eerlijk belastingstelsel wereldwijd.
Bron: CNBC
Foto: iStock