De Biden administratie heeft 14 Chinese bedrijven op de zwarte lijst gezet. De Verenigde Staten verdenkt deze bedrijven ervan de mensenrechten niet te respecteren. Het gaat vooral over bedrijven die deze mensenrechten schenden voor Oeigoeren, Kazachen en andere leden van moslimminderheidsgroepen in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang.

De zwarte lijst van de Verenigde Staten wordt een stukje langer. De Biden administratie heeft deze week namelijk 14 bedrijven toegevoegd aan de lijst. Het gaat over bedrijven die actief zijn in de Xinjiang regio en die vermoedelijk de mensenrechten schenden van hun werknemers. Voornamelijk Oeigoeren, Kazachen en andere leden van de mosliminderheidsgroepen.

Het gaat over China Academy of Electronics and Information Technology; Xinjiang Lianhai Chuangzhi Information Technology Co; Shenzhen Cobber Information Technology Co; Xinjiang Sailing Information Technology; Beijing Geling Shentong Information Technology; Shenzhen Hua’antai Intelligent Technology Co.; enChengdu Xiwu Security System Alliance Co.

Strenge aanpak

Minister van Handel Gina Raimondo zei streng op te willen treden tegen Chinese bedrijven die misbruik maken van hun werknemers en mensenrechten schenden.

The Department of Commerce remains firmly committed to taking strong, decisive action to target entities that are enabling human rights abuses in Xinjiang or that use U.S. technology to fuel China’s destabilizing military modernization efforts.

Dit toont aan dat president Biden China onder druk wil zetten over de mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoerse bevolking in Xinjiang. Deze bedrijven kunnen geschrapt worden van de zwarte lijst indien ze licenties aanvragen bij het ministerie van Handel. Die kunnen ze krijgen als ze na strenge controles voldoen aan bepaalde regels.

Het ministerie van Handel onder Trump richtte zich op 20 Chinese openbare veiligheidsbureaus en acht bedrijven, waaronder videobewakingsbedrijf Hikvision, evenals leiders in gezichtsherkenningstechnologie SenseTime Group en Megvii Technology.

Bronnen: CNBC

Foto: Simon Lieschke – Flickr – CC BY-NC 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>