De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn aan het verbeteren nu bedrijven dankzij de uitrol van vaccins hun activiteiten kunnen hervatten. Hiernaast pompten de Verenigde Staten triljoenen dollars in ’s werelds grootste economie. Dit zorgde ervoor dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) haar prognoses naar boven bijstelde.
De wereldeconomie zal dit jaar met 5,8% groeien en volgend jaar met 4,4%, volgens de meest recente schattingen van de OESO. De vorige prognoses, die in maart werden vrijgegeven, gingen nog uit van een kleinere groei van respectievelijk 5,6% en 4,0%.
De wereldeconomie is nu terug op het activiteitenniveau van voor de pandemie, maar heeft nog niet de groei bereikt die voor de wereldwijde gezondheidscrisis werd verwacht.
Ongelijk herstel
Terwijl de geavanceerde economieën dankzij de vaccinatiecampagnes geleidelijk weer opengingen voor het bedrijfsleven, werden veel opkomende economieën echter geremd door een trage vaccinatie en nieuwe Covid-19 uitbraken.
Volgens de OESO moeten centrale banken in de geavanceerde economieën de financiële voorwaarden soepel houden en tolereren dat de inflatie hun streefcijfer (tijdelijk) overschrijdt.
Een aanzienlijke reservecapaciteit in de wereldeconomie zou helpen om een aanhoudende stijging van de inflatie in toom te houden, ondanks de recente prijsdruk als gevolg van knelpunten in de toeleveringsketens naarmate de economieën zich heropenden.
Laurence Boone, hoofdeconoom bij de OESO, is ervan overtuigd dat de centrale banken zich niet zullen laten afschrikken door tijdelijke prijsstijgingen. Ze is echter minder zeker over de financiële markten, waar zij een risico ziet van een hogere marktrente en volatiliteit.
Bron: CNBC
Foto: iStock