De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is de laatste internationale instelling die haar voorspellingen voor de mondiale groei dit jaar heeft verlaagd. De mogelijkheid van een langdurige stagflatie wordt echter wel van tafel geveegd.
De instelling raamt dat het mondiale bruto binnenlands product in 2022 zo’n 3% zal stijgen. Dit is een verlaging van 1,5 procentpunt ten opzichte van de prognoses van december.
De invasie van Rusland in Oekraïne heeft volgens de OESO enorme gevolgen voor de wereldeconomie. Maar ook het “zero-Covid-beleid” van China remt de wereldwijde groei af.
Het mondiale macrobeeld is hierdoor een stuk somberder geworden voor opkomende economieën. Zij zullen naar verwachting het meeste te lijden hebben onder de tekorten in de voedselvoorziening. Oekraïne is een belangrijke graanproducent en wordt ook wel de graanschuur van Europa genoemd.
Geen stagflatie
Mathias Cormann, secretaris-generaal van de OESO, zei dat het ondanks het moeilijke economische klimaat onwaarschijnlijk is dat de wereldeconomie afstevent op een langdurige periode van stagflatie. Hierbij krijgt een economie te maken met een hoge inflatie en hoge werkloosheid naast een stagnerende vraag. Deze situatie deed zich voor in de jaren 70 van vorige eeuw.
De Wereldbank daarentegen zei dinsdag dat de risico’s op een potentiële stagflatie aan het toenemen zijn. De instelling waarschuwde dat dit het leven van mensen in midden- en lage-inkomenslanden nog moeilijker zou maken.
Cormann stelt:
Stagflatie is niet de juiste term om te beschrijven wat we nu waarnemen in de wereldeconomie.
Bron: CNBC
Foto: iStock